Un om de ştiinţă de la Harvard avertizează: actualul „coronavirus Wuhan” din China are o rată de răspândire extraordinară!

Ne confruntăm cu cel mai virulentă epidemie pe care lumea a văzut-o vreodată

Un om de ştiinţă de la Harvard avertizează: actualul „coronavirus Wuhan” din China are o rată de răspândire extraordinară!

De mai bine de o săptămână, toată presa internaţională vorbeşte despre virusul mortal chinezesc, numit şi „coronavirusul Wuhan”, cel care îi infectează pe oameni cu o boală infecţioasă misterioasă asemănătoare gripei. El a afectat până în prezent câteva mii de oameni, 56 decedând deja, spun specialiştii. Între timp, 56 de milioane de oameni din metropola Wuhan (China) şi din întreaga regiune locală, acolo unde s-a înregistrat epidemia, au fost puşi în carantină.

Întrebarea care se pune e următoarea: ne aflăm la începutul unui film SF de groază, ca în pelicula „28 Days later” din 2002, în care societatea umană este cuprinsă de eliberarea unui virus ucigaş? E timpul să ne facem aprovizionările de urgență?

Un om de știință care a predat 15 ani la Harvard, Dr. Eric Feigl-Ding, scrie pe contul său de Twitter un avertisment cu privire la „coronavirusul Wuhan”:

Doamne Dumnezeule! Noul coronavirus este de nivel de 3.8!!! Cât de gravă este această valoare R0 reproductivă? Este un nivel de pandemie termonuclear – nu am văzut niciodată un astfel de coeficient de viralitate în întreaga mea carieră. Nu exagerez…

Estimăm că numărul de bază de reproducere al infecției (R_0) este de 3,8 (95% interval de încredere, 3,6-4,0), ceea ce indică faptul că 72-75% din transmisii trebuie prevenite prin măsuri de control pentru ca infecțiile să înceteze să crească.

Estimăm că doar 5,1% (interval de încredere 95%, 4,8-5,5) din infecțiile din Wuhan sunt identificate, iar până la 21 ianuarie 2020, un număr de 11.341 de persoane (interval de predicție 9.217-14.245) au fost infectate în Wuhan de la începutul anului.

Previzionăm că epidemia din Wuhan va fi substanțial mai mare până la 4 februarie 2020 (191.529 infecții; interval de predicție 132.751-273.649), iar infecția va afecta şi alte orașe chineze. Modelul nostru sugerează că restricțiile de călătorie dinspre și către orașul Wuhan sunt puțin probabil să fie eficiente în stoparea transmiterii bolii în China; cu o reducere efectivă de 99% a călătoriilor, dimensiunea epidemiei în afara Wuhanului poate fi redusă doar cu 24,9% până la 4 februarie 2020.

Studiile noastre sugerează că numărul de bază de reproducere pentru acest coronavirus este mai mare în comparație cu alte coronavirusuri emergente, ceea ce sugerează că reținerea sau controlul acestui agent patogen poate fi substanțial mai dificilă.

În concluzie: ce înseamnă asta pentru lume??? Acum ne confruntăm cu cel mai virulentă epidemie pe care lumea a văzut-o vreodată. Un R0=3,8 înseamnă că depășește rata modestă de atac a SARS de aproape 8 ori! Un virus care se răspândește de 8 ori mai mult decât SARS nu poate fi oprit doar prin carantină.

O măsură de carantină de 99% în jurul Wuhan-ului nu va reduce nici măcar 1/3 din epidemii în următoarele 2 săptămâni. Astfel, urăsc să fiu epidemiologul care trebuie să recunoască acest lucru, dar ne confruntăm cu cea mai gravă pandemie necontrolată pe care lumea a văzut-o de la gripa spaniolă din 1918. Sperăm că nu va atinge acel nivel, dar acum trăim în lumea modernă, altfel decât era în 1918. Organizaţia Mondială a Sănătăţii trebuie să declare cât mai rapid o stare urgență de sănătate publică globală!”

A nu se uita că pandemia de gripă spaniolă din 1918 a ucis peste 40 de milioane de oameni, afectând câteva sute de milioane de locuitori din întreaga planetă.