Teoriile conspirației privind coronavirusul

Laboratorul aflat la 30 de kilometri de locul de unde ar fi pornit epidemia

Teoriile conspirației privind coronavirusul

Noul virus din China înspăimântă întreaga omenire și dă naștere multor teorii ale conspirației. Mulți cred că nu este o coincidență faptul că a apărut în Wuhan. În oraș se află un institut în care cercetătorii chinezi studiază cele mai periculoase și contagioase boli.

Laboratorul a fost construit în cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan și inaugurat în 2017 ca o unitate de cercetare la cele mai înalte standarde științifice și de securitate. A fost prilej de mare laudă internațională pentru autoritățile chineze care l-au promovat ca o extraordinară realizare a comunității științifice.

Chen Zhu - fost ministru al Sănătății: Acest laborator este o platformă esențială pentru cercetarea și dezvoltarea proiectelor ce țin de bolile foarte contagioase și infecțioase. E primul astfel de laborator construit în China.

Dar pentru restul lumii, locul a devenit rapid un motiv de îngrijorare.

„Unii oameni de știință din afara Chinei se tem de posibile contaminări cu agenți patogeni, dar și de apariția unei amenințări biologice în cadrul tensiunilor geopolitice deja existente dintre China și alte națiuni”, scria publicația științifică Nature în 2017. Și China nu avea cel mai bun istoric la capitolul măsuri de siguranță. „Virusul SARS, spre exemplu, a scăpat de mai multe ori din instalațiile de izolare din Beijing”, atrăgea atenția aceeași revistă. Venea să mai calmeze temerile informația că laboratorul fusese proiectat și clădit cu sprijin din partea Franței. În plus, o parte din personal fusese la instruire într-o unitate similară din Lyon.

Yuan Zhiming – expert: Laboratorul e ca o cutie închisă ermetic. Nu iese nimic de acolo. Trebuie să ne asigurăm că avem condiții de presiune negativă în interior, astfel încât să prevenim orice scurgere de substanțe.

Sunt însă tot mai mulți cei care se întreabă dacă ceva a reușit totuși să evadeze din laboratorul ultrasecurizat. Se află la 30 de kilometri distanță de piața de pește, locul de unde a pornit infecția cu noul tip de coronavirus. Oameni de știință chinezi care lucrează în străinătate atrăgeau atenția încă din luna decembrie că sunt prea multe coincidențe.