S-a mai găsit o planetă în sistemul solar. Ar fi putut exista viață pe ea

Descoperire surprinzătoare. S-a mai găsit o planetă în Sistemul Solar, cu ajutorul NASA.

S-a mai găsit o planetă în sistemul solar. Ar fi putut exista viață pe ea

Descoperire surprinzătoare. S-a mai găsit o planetă în Sistemul Solar, cu ajutorul NASA. Astronomii susțin că ar fi putut exista viață pe ea.

În anul 1974, sonda Mariner 10, care aparținea NASA, a survolat planeta Mercur și a observat terenul accidentat, presărat cu cratere. Conform unei noi teorii, în prezent, aspectul neglijent al peisajului ar putea fi rezultatul acțiunii substanțelor volatile, anume elemente și compuși care pot trece ușor dintr-o stare de agregare în alta, din subsolul planetei.

Noul studiu, condus de Alexis P. Rodriguez, cercetător la Institutul de Științe Planetare din Arizona, a examinat îndeaproape caracteristicile peisajului de pe Mercur și eventualitatea ca acesta să fie rezultatul acțiunii substanțelor volatile din subsol. Pe Mercur, temperaturile medii sunt destul de ridicate pentru a topi plumbul, drept pentru care specialiștii au presupus mereu că planeta este deloc ospitalieră pentru viață.

Una dintre cheile noii descoperiri a fost informaţia că acest peisaj haotic încă era în curs de formare până acum 1,8 miliarde de ani, cu 2 miliarde de ani după formarea bazinului Caloris”, potrivit coautorului acestui studiu, Daniel Berman.

În subsolul lui Mercur ar fi existat apă

După cum explică Rodriguez, cercetătorii au remarcat că în peisaj există și unele formațiuni mai mici de relief, de exemplu cratere, care au rămas intacte. „Gândiți-vă la cele mai puternice cutremure pe care vi le puteți imagina. În loc să se dărâme clădiri, aceste seisme au dărâmat lanțuri muntoase”, a mai spus specialistul.

Poate că aceste materiale erau substanţe volatile şi au fost transportate la distanţă şi ar fi putut să se condenseze din nou în alte părţi ale planetei, sau poate că au fost complet risipite de vântul solar”, a spus Rodriguez.

Pe de altă parte, în subsolul lui Mercur, temperaturile sunt mai acceptabile și probabil că acolo ar fi existat, ori poate încă mai există, apă, element vital.