Poarta Soarelui, monumentul megalitic construit în urmă cu 250.000 de ani

Poarta Soarelui este un monument antic, enigmatic, care a ridicat numeroase semne de întrebare și a generat controverse cu privire la originea sa

Poarta Soarelui, monumentul megalitic construit în urmă cu 250.000 de ani

Poarta Soarelui este un monument antic, enigmatic, care a ridicat numeroase semne de întrebare și a generat controverse cu privire la originea sa.Nu se cunosc foarte multe detalii despre Poarta Soarelui, dar arheologii sunt de acord că a fost creată dintr-un singur bloc de andezit.

Greutatea sa este de 10 tone, iar dimensiunile sunt de-a dreptul șocante. Are 3 metri înălțime și circa 4 metri lățime.

Poarta Soarelui se află în apropierea celebrului lac Titicaca și precizia cu care au fost executate gravurile este impresionantă. Se spune că s-au folosit scule de înaltă precizie, ceea ce înseamnă că cel sau cei care au sculptat-o făceau parte dintr-o cultură extrem de avansată.

În trecut, Poarta Soarelui a făcut parte dintr-o clădire mai mare, care a fost cel mai probabil, situat în partea de sus a piramidei lui Akapana. Această piramidă a dispărut, dar cu toate acestea poarta a rămas în picioare.

Sculpturile de pe Poarta Soarelui sunt edificatoare. Ele îl prezintă pe zeul Viracocha înconjurat de numeroase ființe cu aripi. Viracocha este cel mai vechi și cel mai mare dintre zeii incași. S-a născut în apele lacului Titicaca și se poartă ca un demiurg, creând lumea, oamenii, soarele și luna.

Cronicarii spanioli din secolul al XVI-lea au susținut că atunci când conchistadorii conduși de Francisco Pizarro s-au întâlnit prima dată cu incașii au fost considerați zei, numiți „Viracochas”, deoarece pielea lor mai albă semăna cu cea a zeului lor Viracocha.

Un alt fapt interesant este că Poarta Soarelui prezintă în partea de sus o fisură, care o împarte în două. Legenda spune, că atunci când zeii creatori au plecat, un fulger venit din cer a lovit poarta pentru a o distruge.

Misteriosul oraș Tiahuanaco

Poarta Soarelui face parte din orașul Tiahuanaco. Ruinele megalitice ale oraşului Tiahuanaco se ridică acum la 14 mile de lacul Titicaca, lac care, aşa cum o dovedesc docurile străvechi, scălda pe vremuri zidurile cetăţii.

Toate clădirile încă ne mai impresionează prin măreţia construcţiei şi concepţiei arhitecturale. Fortăreaţa din Akapana, un imens trunchi de piramidă, se ridică la o înălţime de 80 m deasupra unei baze de aprox. 217 m pe 200 m.

 Templul Soarelui, Kalasasaya, măsoară aprox. 150 m pe 130 m, iar Palatul Sarcofagului 75 m pe 60 m; ruinele Tuncu-Punku sau Palatul Celor Zece Uşi formează o colină artificială de aprox. 20 m înălţime şi o suprafaţă de 70 metri pătraţi.
 
 O legendă locală spune că Tiahuanaco a fost primul oraș de pe Terra. Hans Schindler Bellamy a scris în cartea sa “Build Before the Flood” (“Construite înainte de potop”) că Tiahuanaco trebuie să aibă o vechime de cel puţin 250.000 ani. Această dată nu e chiar uimitoare, din moment ce L.S.B. Leakey a găsit fragmente fosilizate dintr-un maxilar uman vechi de 20 milioane ani.