Inteligența artificială va provoca prăbușirea socială!

Conflictele armate și degringolada socială vor fi punctele de referință ale epocii în care inteligența artificială va juca un rol important în viața de zi cu zi.

Inteligența artificială va provoca prăbușirea socială!

Inteligența artificială – „ Silicon Valley Secrets

Antonio García Martínez, unul dintre cei mai influenți oameni din Silicon Valley și fost angajat al Facebook, a realizat un documentar cu privire la inteligența artificială. „Silicon Valley Secrets” este numele documentarului, care descrie o societate în care inteligența artificială joacă un rol important.

Exact la fel cum se întâmplă în zilele noastre, când roboții au început să gândească și pot face o sumedenie de lucruri, bineînțeles programați. Dar de aici și până în momentul în care ei vor lua decizii singuri, nu mai este decât un pas. Atunci haosul va pune stăpânire pe întreaga planetă și lucrurile se vor schimba dramatic. Este vorba despre revoluția inteligenței artificiale, o nouă etapă în dezvoltarea omenirii.

Antonio García Martínez afirmă că tehnologia va provoca un haos enorm și conflicte armate. Este unul dintre numeroșii experți din Silicon Valley care au fugit în zone îndepărtate pentru a se pregăti. 

Această previziune este făcută de un om, care cunoaște toate secretele din Silicon Valley. Mai mult de atât, este limpede pentru toată lumea că în clipa în care inteligența artificială începe să ia decizii singură, nimeni nu va mai fi la fel. De ce? Pentru că oamenii din ziua de astăzi sunt dependenți, în mare măsură, de inteligența artificială. Oare această dependență nu ne va fi fatală și ne vom transforma din creatori în sclavi?

Inteligența artificială, un dictator nemuritor

În prezent, dacă ne gândit la dictatorii, care au existat de-a lungul timpului, ne imaginăm un personaj, care ar putea să semene cu Hitler sau cu Stalin. Atunci când vine vorba despre IA, în prezent, nu ar trebui să ne facem probleme, pentru că dezvoltarea sa este în fază incipientă, dar odată cu trecerea anilor, acest lucru se va schimba dramatic.

Oare își poate imagina cineva o inteligență artificială, care să se dezvolte singură, fiind capabilă de milioane de calcule pe secundă? Mai mult de atât, această inteligență s-ar instala într-o rețeaua globală de calculatoare și ar ajunge să controleze nu doar internetul, ci și economia globală sau chiar armamentul celor mai puternice țări din lume.

IA ar pune stăpânire pe tot ce mișcă pe această planetă, inclusiv pe oameni și în schimbul unor mici favoruri, i-ar obliga să-i mențină prezența în fruntea conducerii.

Viitorul este sumbru?

Elon Musk susține că acest scenariu este unul sumbru, iar viitorul omenirii ar putea fi pus în pericol. IA se dezvoltă foarte mult și foarte rapid, iar dacă nu vor exista anumite limitări, atunci dictatorul se poate naște în orice clipă.

Chiar dacă în prezent ne este greu să ne imaginăm că această formă de inteligență poate deveni atât de puternică, previziunile celor mai puternici oameni de pe Terra sunt foarte sumbre cu privire la acest aspect.

IA este mai mult decât am putea să ne imaginăm. Nu este vorba despre un robot sau un program de calculator, care se oprește atunci când respectivul calculator nu mai este alimentat cu energie. Inteligența artificială din câțiva ani, va fi o entitate, care va putea să se ascundă în orice calculator și va putea să circule peste tot în lumea prin internet. Aceasta va gândi singură și în fiecare zi va deveni și mai inteligentă. Acest proces nu va putea fi oprit și consecințele vor fi pe măsură.

De ce ne este frică de inteligența artificială?

Unul dintre acestea a apărut în versiunea britanică a sitului The Conversation sub semnătură lui Arend Hintze, profesor asistent de Biologie integrată, inginerie şi IA de la Universitatea statului Michigan. El se întreabă dacă nu cumva, nevinovatele figurine virtuale pe care le-a creat în timp, au devenit acum un soi de „monştri ai viitorului”, sau dacă nu cumva el însuşi a devenit un „distrugător al planetei”, după cum se plângea Oppenheimer după construirea primei bombe nucleare. Are motive omenirea să se teamă de Inteligenţă Artificială?

Cercetătorul Arend Hintze a reuşit să creeze medii virtuale populate cu creaturi digitale cu un creier care să rezolve acţiuni tot mai complexe. Performanţa acestor creaturi este permanent evaluată, cele mai bune rezultate fiind apoi selectate pentru reproducere, creând generaţii ulterioare. După mai multe generaţii, aceste creaturi-masini vor dezvolta chiar şi abilităţi cognitive.

Inteligența artificială se va îndrepta împotriva omului

Ideea de a crea o mașină artificială, inteligentă naște multe controverse. Mulți cercetători susțin că ea se va îndrepta împotriva omului, și în final, va distruge totul. Hawking susține că evoluția omului este mult mai lentă, față de cea a mașinilor inteligente, a roboților și vom sfârși prin a fi conduși de aceștia. Alţi cercetători salută această idee. O astfel de mașină inteligentă va fi un pas uriaș pentru dezvoltarea omenirii.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au făcut o listă cu toate pericolele pe care omenirea le poate întâmpina în viitorul apropiat, și care pot fi fatale. Inteligența artificială nu poate fi controlată ușor. Ea va acapara toată lumea, omul nu-și va mai găsi locul. Va crea un haos, omul nu va putea ține pasul cu ea, și încetul cu încetul, omul va fi îndepărtat.

Bill Gates: pericolul este lângă noi

Bill Gates într-un interviu recent s-a arătat îngrijorat de viteza cu care se dezvoltă inteligența artificială și de posibilele consecințe pe care le va avea asupra oamenilor. Investiții mari s-au făcut în ultimul timp în crearea de roboți militari. Aceștia pot distruge tot ce le stă în cale. Imaginați-vă un război dus de roboți, spune Bill Gates, ar fi devastator pentru omenire.

E un paradox! Omul cel mai bogat din lume, care a făcut avere pe inteligența artificială, trage un semnal de alarmă, asupra pericolului care ne așteaptă. Peste 700 de cercetători din lumea întreagă au semnat o scrisoare, în care își exprimă teama față de ceea ce se întâmplă în lumea științifică, vis a vis de inteligența artificială. Se estimează că până în 2035, aceste inteligențe vor fi create și utilizate în mai toate domeniile. Organismele digitale inteligente se reproduc și se împrăștie în toate ordinatoarele cu ajutorul Internetului.

Pericolele vin de la oameni ca Ray Kurzveil, considerat un guru al tehnologiei, care lucrează la Google și susține proiectul de creare a unui superom, prin implantarea unor cipuri oamenilor. Este vorba despre fuziunea dintre om și inteligența artificială, care poate da puteri uriașe și viață eternă. Ce să mai vorbim despre centralele nucleare care sunt monitorizate de inteligența artificială. O eroare a acestor ordinatoare și catastrofa se poate produce. Mașina se va întoarce împotriva omului. Să nu fie prea târziu pentru noi!