Incidentul De La Roswell

O carte lansata in luna mai starneste vii controverse. “Zona 51, istoria necenzurata

Incidentul De La Roswell

O carte lansata in luna mai starneste vii controverse. “Zona 51, istoria necenzurata”, scrisa de jurnalista americana Annie Jacobsen, a reusit sa arunce din nou in mister incidentul Roswell, tocmai cand se credea enigma rezolvata .

O declaratie a unui agent FBI, dezvaluita in aprilie, atesta ca in New Mexico au existat cu adevarat fenomene OZN, trei “farfurii zburatoare” fiind recuperate de US Air Force. FBI a publicat mii de pagini de investigatii cu privire la “farfuriile zburatoare” pe un site de resurse numit The Vault. Printre acestea se afla si un raport al agentului special Guy Hottel catre directorul FBI, care contine detalii socante rezultate din investigatiile sale. Agentul isi informeaza seful ca, din discutiile avute cu un investigator al US Air Force, “trei asa-numite farfurii zburatoare au fost ridicate din New Mexico”, intre 1947 si 1950. Acestea aveau o forma circulara, si fiecare era ocupata de catre trei “umanoizi putin peste un metru inaltime, imbracati in costume cu o textura metalizata foarte fina”. Costumatia umanoizilor era asemanatoare cu cea a pilotilor de incercare. Cauza prabusirii acestor aparate de zbor era pusa pe seama radarelor foarte puternice pe care aviatia americana le avea in zona si care interferasera cu sistemul de ghidare al navelor.

O captura pretioasa

Controversa legata de “incidentul Roswell” a fost astfel adusa “la zi”. Povestea este stiuta. Pe 2 iulie 1947, mai multi martori de la periferia orasului Roswell, New Mexico, au declarat ca au vazut o farfurie zburatoare prabusindu-se. Multi fermieri s-au deplasat la fata locului, si unul chiar a apucat sa vada pilotii umanoizi, dar sosirea militarilor de la Grupul de Bombardiere 509, din cadrul Air Force, cu baza la Roswell, a indepartat martorii. Militarii au facut curatenie pe camp si, ulterior, au negat orice descoperire “extraterestra”. Insa, primul comunicat al bazei militare catre presa locala a facut prima pagina a ziarelor: “Air Force a capturat o farfurie zburatoare”.

24 de ore mai tarziu, baza si-a schimbat comunicatul, spunand ca a fost vorba de un balon meteorologic. Ofiterul care era de serviciu in seara de 2 iulie 1947 a lasat prin testament o scrisoare adresata natiunii, prin care recunostea ca primul comunicat a fost cel corect! Pe site-ul FBI “The Vault” se afla si detalii cu privire la aceasta prabusire, negata de militari. “Nava era de forma hexagonala si era legata la partea superioara, cu un cablu, la ceva ce semana cu un balon meteorologic, dar “discutiile dintre baza si ofiterii din teren lasau sa se inteleaga ca nu era o tehnologie cunoscuta”!”

O ipoteza si mai socanta

Aparitia acestor documente pe pagina web a FBI se petrecea exact in perioada cand jurnalista Annie Jacobsen lucra la cartea sa si rascolea fapte ce se voiau secrete. Annie e jurnalist specializat pe servicii secrete si este colaborator la “The Los Angeles Times Magazine”. Niciodata nu si-a permis sa fabuleze. Cartile ei sunt documentate pana la refuz si nu interpreteaza informatiile aflate, folosindu-le in stare bruta. Dar ipoteza lansata in carte despre “incidentul Roswell” este si mai socanta decat “adevarul” extraterestrilor, prezentat de FBI. Dupa ce a intervievat 74 de fosti lucratori din Zona 51, Annie afirma ca la baza incidentului se afla Stalin si medicul nazist de trista faima Iosif Mengele.

Stalin a conceput un razboi psihologic, care sa aiba efectele obtinute neintentionat de scriitorul britanic Orson Wells, cu scenariul sau radiofonic “Razboiul Lumilor”, din anul 1938, cand toata America a fost cuprinsa de panica la propriu, crezand ca este invadata de extraterestri. “Publicul” tinta al lui Stalin era tot poporul american. Rusii reusisera sa puna mana pe un aparat de zbor nazist, un Horten HO 229, pe care l-au facut sa semene cu un OZN. Mai greu a fost cu pilotii miniaturali, cu aspect grotesc. De aceea a apelat la dr. Mengele si la experientele sale inumane pe prizonieri. Mengele i-ar fi cerut lui Stalin sa-i puna la dispozitie un laborator de eugenie, in schimbul obtinerii micilor monstri, care sa treaca drept extraterestri.

Oamenii lui Stalin il contactasera pe Mengele in America de Sud, unde se ascundea sub o falsa identitate. Iosif Mengele a parasit lagarul Auschwitz in ianuarie 1945 si a disparut o vreme, lucrand, se pare, pentru sovietici. Americanii si-au dat repede seama de “farsa”. Initial, s-au incurcat in explicatii privind “captura” de la Roswell, dar dupa ce i-au studiat pe pilotii “extraterestri”, au ajuns la concluzia ca erau doar niste cobai umani. In timp, au revenit la varianta cu extraterestri, ca le pica mai bine.

Nici conspiratia lui Stalin nu a mers conform planului initial. Un avion OZN prototip s-a prabusit in New Mexico din cauza unei furtuni, si nu in locul unde se preconizase. Militarii intervievati de autoarea cartii si care au avut de-a face direct cu cercetarile asupra cazului, dupa ce ramasitele aparatului de zbor si “umanoizii” au fost dusi in Zona 51, au recunoscut ca la bord se aflau “cobai umani”. Ce puteau fi acestia? Niste copii de 12, 13 ani, “alterati fizic”, dupa cum s-au exprimat sursele, pentru a avea capete exagerat de mari in comparatie cu corpul subtire, si ochii exoftalmici. Doi au fost gasiti in viata, dar in stare comatoasa. Unul dintre acestia a decedat la scurt timp, iar cel de-al doilea era in viata si dupa patru ani, dar nu-si revenise din coma.

Un “razboi rece” destul de fierbinte

In carte este prezentat si un comunicat datand din 1948, adresat de Comandamentul European catre fortele americane stationate in Austria, cu mentiunea “Secret. Prioritate”.

In acesta era prezentat un aparat de zbor elicoidal, fabricat si testat in anii ’20, si care ulterior a fost construit sa semene cu o farfurie zburatoare. Una dintre sursele jurnalistei, col. Harvey S. Stockman, primul pilot care a zburat deasupra Uniunii Sovietice pe un avion de spionaj U 2, a confirmat ca au existat asemenea aparate de zbor. Col. Richard S. Leghorn, “parintele spionajului pe timp de pace”, si col. Hugh Slater, fost comandant al bazei Zona 51, Jim Freedman, directorul unei firme care procura diverse pentru misterioasele experimente din Zona 51, toti au precizat ca nici macar presedintii Statelor Unite nu aveau acces chiar la toate activitatile din baza ultrasecreta. “Incidentul Roswell” a constituit un ingredient foarte fierbinte al “razboiului rece”. Americanii s-au folosit de “arma” lui Stalin ca sa-i raspunda cu aceeasi moneda, trimitand ulterior, si ei, OZN-uri.

Legat de caz, la baza din Zona 51 s-au facut experimente la fel de odioase ca cele ale doctorului Mengele, plus testari cu aparate de zbor elicoidale facute dupa modelul capturat, care fusese proiectat de inginerii germani Walter si Reimar Horten. Au fost descoperiti chiar fratii Horten, care ar fi admis ca fusesera contactati de rusi si ca lucrasera pentru ei o “farfurie zburatoare”, dupa cum Henri Coanda facuse una pentru americani, pe care o testase in Desertul Nevada! Fratii Horten erau implicati in proiectul lui Stalin si aparatul proiectat de ei se prabusise in New Mexico. Ramasitele aparatului fusesera duse la baza Fortelor Aeriene Wright-Patterson, iar in 1951 fusesera mutate in Desertul Nevada, la o baza secreta, numita ulterior Zona 51, dupa anul cand fusese mutat acolo “proiectul OZN al lui Stalin”.

Acolo au fost dusi si umanoizii care manevrasera aparatul de zbor. Si in care a fost descoperita, la bord, o banda de instructiuni cu litere chirilice. Copiii-piloti nu aveau prea multa treaba de facut, pentru ca aparatul mergea pe pilot automat. Trebuia sa efectueze mai multe zboruri, sa fie vazut de multa lume, inclusiv sa fie observati si pilotii extraterestri. Insa aparatul nu a rezistat furtunii, care l-a doborat in New Mexico.

Unul dintre cele mai interesante documente prezentate in cartea jurnalistei americane este o declaratie a directorului CIA, Walter Bedell Smith, transmisa Consiliului pentru Securitate Nationala, in care se vorbea despre un plan al sovieticilor de a face America vulnerabila unui atac militar, prin implicarea unor OZN-uri care sa starneasca panica in randul populatiei si care sa zapaceasca fortele aeriene.