In prezent in lume sunt mai multi sclavi decat au existat vreodata

Barbati, femei sau copii, 46 de milioane de persoane sunt considerati victimele noului femomen: scalvia moderna.

In prezent in lume sunt mai multi sclavi decat au existat vreodata

Mai mult de jumătate dintre acestia traiesc in cinci tari: India, China, Pakistan, Uzbekistan si Rusia, potrivit unei organizaţii pentru apararea drepturilor omului, informeaza France Presse.

Traficul de persoane, femei fortate sa se prostitueze, copii pe post de soldati, munca fortata, folosirea tinerilor in contrabanda sau trafic de droguri, toate acestea sunt forme de sclavie moderna  intretinute in mod principal de saracie.

Statisticile spun ca fenomenul este in continua crestere, conform unei estimari recente ale Indexulului  Global al Sclaviei pe 2016, realizat de Walk Free Foundation; campanie lansata in 2012 cu scopul sensibilizării opiniei publice si a guvernelor la flagelul sclaviei moderne.

Acestia definesc sclavia moderna drept “situații de exploatare pe care o persoana nu le poate refuza sau din care nu poate ieși din cauza amenintarilor si a violentei”.

Acest fenomen este cel mai raspandit in Asia. Aici sunt deja cunoscute publicului larg situatiile in care muncitori sunt fortati sa munceasca pana la epuizare pe un salariu extrem de mic.

Pe primul loc este India cu 18,3 milioane de sclavi moderni, fiind urmată de China, unde 3,39 de milioane de oameni sunt reduşi la sclavie, apoi de Pakistan, cu 2,13 milioane; de Bangladesh, cu 1,53 de milioane și de Uzbekistan, cu 1,23 de milioane de sclavi.

Raportul mai mentioneaza si indiferenta guvernelor din Iran, China şi Hong Kong  la aceasta situatie.

In ceea ce priveste procentul populatiei afectate de sclavie, Mauritania are cea mai mare proporţie de victime (4%), fiind urmată de Uzbekistan (3,97%), Haiti şi Qatar. Clasamentul este completat  de India, Pakistan, R.D. Congo, Sudan și Republica Centrafricana.

Ultimele locuri in clasament sunt ocupate de Islanda şi Luxembourg, cu aproximativ 100 de victime fiecare. Franţa are 8.600 persoane afectate de sclavie.

Europa este, conform clasamentului, continentul cel mai putin afectat (1,6% din populatie).  Aici exista  566.200 de victime, in principal supuse sclaviei economice.

Bulgaria, Republica Cehă şi Ungaria sunt pe primele locuri. De asemenea,  Turcia are un numar mare de cazuri, in special copii care sunt fortati sa se casatoreasca.

Romania se afla pe locul 32 în lume, cu un numar estimat la 80.200 de persoane afectate de sclavie, adică aproximativ 0,4% din populatie. Tara noastra se afla alaturi de Rusia si Ucraina printre principalii “exportatori” de prostitutie.