Cel mai rapid supercomputer din lume caută tratamentul împotriva lui Covid-19

Departamentul de Energie al SUA a anunțat că supercomputerul Summit va fi folosit pentru a încerca să găsească un tratament pentru Covid-2019.

Cel mai rapid supercomputer din lume caută tratamentul împotriva lui Covid-19

Summit este o mașinărie de 10 MW, construită cu 4.608 de noduri de procesare. Fiecare nod conține 2x procesoare Power9 la 3,07 GHz și 6 GPU Nvidia Volta V100. Este cel mai rapid supercomputer de pe Pământ, cu o performanță demonstrată de 148,6 petaFLOPS în Linpack și o performanță maximă de peste 200 de petaFLOPS.

Cum ar putea ca acest supercomputer să găsească tratamentul pentru Covid-2019?

Iată explicaţia: cercetătorii, atunci când încearcă să înțeleagă noi compuși biologici, cum ar fi virusurile, cresc microorganismele și văd cum reacționează în viața reală la introducerea de noi compuși, dar acesta poate fi un proces lent fără ajutorul computerelor, care să poată efectua simulări digitale pentru a reduce gama de variabile potențiale.

Dar chiar și atunci sunt probleme: simulările computerizate pot examina modul în care reacționează diferite variabile cu virusuri diferite, dar atunci când fiecare dintre aceste variabile individuale pot fi alcătuite din milioane sau chiar miliarde de bucăți unice de date, atunci simulările pot lua extrem de mult timp.

Dar, cu ajutorul lui Summit lucrurile stau altfel. Graţie supercomputerului, cercetătorii au analizat 8.000 de compuși în câteva zile și au identificat 77 de compuși cu molecule mici potențial benefice care arată dovezi de inhibare a lui Covid-2019. Dacă acest lucru ar fi fost realizat cu ajutorul unui calculator obişnuit, atunci procesul ar fi durat luni de zile.

A fost nevoie de Summit pentru a obține rapid rezultatele de simulare de care aveam nevoie. Ne-a luat o zi sau două, în timp ce pe un computer normal ne-ar fi luat luni de zile”, a declarat Jeremy Smith, de la Universitatea din Tennessee, cercetător principal al studiului.

Rezultatele noastre nu înseamnă că am găsit un tratament pentru Covid-2019. Cu toate acestea, suntem foarte încrezători că descoperirile noastre vor oferi un cadru pe care cercetătorii îl vor folosi pentru a investiga în continuare acești compuși”.